De OPQ Assessments

Door: Anja Veldhuizen 1-4-2018

Categorieën
:
Algemeen, Assessments,

OPQ32 Persoonlijkheidsvragenlijst

De OPQ32 Occupational Personality Questionnaire (OPQ32r) is wereldwijd de meest gebruikte persoonlijkheidsvragenlijst, zeer valide, betrouwbaar en een efficiënt instrument. In een kort tijdbestek wordt inzicht gekregen in de voorkeuren van personen binnen de werksituaties voor MBO+ en HBO/WO. De testen worden digitaal afgenomen en persoonlijk besproken. 

Hoe werkt het?
De OPQ is een vragenlijst bestaande uit 104 x 3 stellingen. De vragenlijsten leggen vooral de nadruk op de manier waarop je een taak benadert (aardigheid) en minder op jouw vermogen om die taak uit te voeren (vaardigheid). Uit de antwoorden van de OPQ vragenlijst kan een 'profiel' afgeleid worden. Dit profiel geeft een overzicht van de antwoorden op bepaalde gebieden zoals probleemoplossend vermogen, relaties met anderen, besluitvormingsstijl en dergelijke. En omdat het een voorkeur voor een bepaalde 'gedragsstijl' is die gevonden wordt, zijn er ook geen goede of foute antwoorden mogelijk. Sommige stijlen zijn misschien in bepaalde situaties wel geschikter dan andere. De lijst vul je thuis digitaal in.

De basisrapportage is het OPQ Profiel en bestaat uit een profielkaart, met daarom de (sten)scores op elk van de 32 dimensies, gevolgd door de definities van deze dimensies. Verdeling van deze 32 dimensies is over 3 aandachtsgebieden; relaties met mensen, denkstijl, gevoelens en emoties.

In de persoonlijke terugkoppeling van de resultaten van deze vragenlijst wordt de betekenis van de voorkeuren getoetst aan concreet gedrag in de praktijk.

De OPQ test is een waardevol instrument voor coaching bij werkgerelateerde problematiek, teamcoaching, loopbaanontwikkeling, werving & selectie, outplacement en re-integratie.

Interesse: Neem contact met me op via info@jobcosupport.nl