De zes denkhoeden van Edward de Bono

 

Hoe benader jij een probleem? En ook, welke hoed past bij jou?.

Hier hebben we de hoeden

Een casus uitwerken met de 6 hoeden.

De zes denkhoeden helpen om probleemverkenningen helder en gestructureerd te laten verlopen zonder dat er zinloze discussies ontstaan tussen mensen die een vraagstuk verschillend benaderen. Elke hoed heeft een eigen kleur en perspectief. De hoeden zorgen voor helderheid, voor vereenvoudiging van het denken. Elke deelnemer kijkt steeds vanuit één perspectief naar het probleem en hoeft zich niet op de andere aspecten te richten. Door met de hoeden te werken komen alle aspecten van een probleem aan bod. De denkhoeden maken het daarnaast eenvoudiger om te schakelen naar een andere manier van denken of een ander te vragen dat te doen. Het kunnen wisselen van perspectief is een belangrijke creatieve vaardigheid. Als een probleem is belicht, komen er bovendien verschillende oplossingsrichtingen in beeld. Zonder de zes hoeden zouden
de deelnemers wellicht hebben gekozen voor de eerste oplossing die ze tegen kwamen.

Neem de volgende stappen


Verzamel de beschikbare informatie.

  • Wit is eigenlijk geen kleur. Het is neutraal en objectief. Wie de witte hoed opzet gaat daarom in op objectieve feiten en cijfers. Dit kunnen veronderstelde en verifieerbare feiten en cijfers zijn.  Doe verder onderzoek om alternatieve ideeën te creëren.
  • Groen staat voor vruchtbaarheid. De groene denkhoed symboliseert creativiteit en nieuwe inzichten en denkbeelden. Bekijk de voordelen en de haalbaarheid van elk initiatief.
  • Geel staat voor zonneschijn, optimisme, hoop en een positieve manier van denken. Iemand met de gele hoed bekijkt het probleem van de zonnige kant en levert een constructieve bijdrage. Beoordeel de zwakke punten en gevaren van elk alternatief.
  • Zwart staat meestal voor somberheid en negativiteit. Iemand met de zwarte hoed draagt steeds redenen aan waarom iets niet kan.   Werk de meest veelbelovende alternatieven uit en maak een keuze. Maak een samenvatting om te zien wat tot dusver bereikt is.
  • Blauw is een koele kleur, de kleur van de hemel die alles overkoepelt. De blauwe kleur wordt geassocieerd met het dirigeren van het denkproces. Verloopt dit optimaal? Is het wenselijk dat bepaalde deelnemers een andere denkhoed opzetten? Zijn alle denkbeelden aan bod geweest? Kom tot een definitieve beoordeling van het gekozen alternatief. Probeer er nu achter te komen welke gevoelens het resultaat oproept.
  • Rood wordt geassocieerd met woede, liefde en andere emoties. Deze hoed symboliseert dan ook het emotionele standpunt. 

Succes met het inzetten van de zes denkhoeden van de Bono

 

Bekijk onze vacatures
Algemeen
Het laatste nieuws in je mail?
Vul hieronder je e-mailadres in om je aan te melden voor onze nieuwsbrieven.
Inloggen

Inloggen

Jobco Support gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.