Jobco Support
Snel zoeken

Workshop Enneagram en kernkwadranten

Wat is jouw Enneagramtype? Het Enneagram beschrijft 9 persoonlijkheidstypen en de onderlinge interacties. Het is een eeuwenoud model: oorsprong Midden-Oosten. Hoewel het diagram van het Enneagram sindsdien een grote populariteit heeft verworven wordt het in de professionele psychologie nauwelijks gebruikt.

Het Enneagram

Negen typen met eigen strategie van successen en belemmeringen. Het verschil zit in de kernkwaliteiten: wat streven ze na, waarop is de aandacht gericht, wat wordt vermeden, wat ontwikkelen in zichzelf. Kracht van het Enneagram: groeiend zelfinzicht en inzicht in het karakter van mens & organisatie. Bij de eerste kennismaking met het Enneagram zul je aanvankelijk in elk Enneagramtype iets terugvinden.

De negen types kunnen opgevat worden als negen gloeilampjes, allen branden, één brand het felst, het basistype. Het basistype ontstaat al op jonge leeftijd.

Kernkwadranten

De elementen: kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.

Een kernkwaliteit is een 'eigenschap die tot het wezen (de kern) van een persoon behoort. De kernkwaliteit 'kleurt' een mens, het is de specifieke sterkte waar we bij hem/haar aan denken.' Ieder mens heeft vier of vijf kernkwaliteiten die hij/zij - vaak onbewust - dagelijks inzet. In je werk en leven is het van belang om die dingen te doen, waarbij jij je kernkwaliteiten goed kunt benutten. Dan zit je als het ware in 'je kracht'.

Een valkuil is een 'teveel van het goede', een doorgeslagen kernkwaliteit. De kernkwaliteit ontaardt dan in wat anderen ervaren als een slechte kwaliteit. Een valkuil wordt ook wel een vervorming genoemd. Bij zelfstandigheid kan de valkuil eigengereidheid passen, maar ook bijvoorbeeld 'te solistisch bezig zijn'.

Een uitdaging is je leerpunt en zorgt ervoor dat de kernkwaliteit ook daadwerkelijk een kwaliteit blijft en niet ontaardt in een valkuil. Uitdagingen houden je kernkwaliteit in evenwicht omdat ze altijd het positief tegenovergestelde van je valkuil zijn. De uitdaging bij de valkuil 'overmoed' zou dus 'voorzichtigheid' kunnen zijn. Dit houdt in dat de moedige ondernemer ook moet leren 'voorzichtig' te zijn om niet overmoedig te worden. De uitdaging van eigengereidheid zou 'luisteren naar anderen' kunnen zijn!

Een allergie is een eigenschap bij anderen waar je een grondige hekel aan hebt, oftewel 'allergisch' voor bent. De meeste mensen blijken allergisch te zijn voor het teveel van hun uitdaging. Je allergie is dan het positief tegenovergestelde van je eigen kernkwaliteit.

Wil jij weten wat je kernkwadranten zijn om een betere balans aan te brengen in je denken en doen en kernkwaliteiten en uitdagingen bij jezelf en anderen te ontdekken? Dit kan ook individueel plaatsvinden en deel uitmaken van een Loopbaancoaching traject.!   Zie tevens onder tarieven! Neem contact met me op, zie het contactformulier

Prezi Enneagram/Kernkwadranten

My new item

Schrijf je nu in!

Voer je e-mail adres in, stuur je CV mee en schrijf je nu in voor je eigen profiel om direct toegang te krijgen tot interessante vacatures.

U bevindt zich hier: Home > Workshops en Trainingen > Enneagram en kernkwadranten
Jobco Support gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close