wat doet een Business Analist

Een Business Analist (BA) is dé schakel tussen organisatie en het ontwikkelingsteam. De BA is verantwoordelijk voor het vertalen van behoeftes vanuit de business naar technische oplossingen. De wensen op een goede manier implementeren is uiteindelijk het hoofddoel. 

Wat doet een Business Analist?

Een business analist is uiteindelijk de bemiddelaar en de verbinder. Als echte procesdenker weet jij als BA versnel jij gecompliceerde, trage processen om efficiënter en effectiever te werken. Dit binnen je eigen organisatie of als schakel tussen opdrachtgever en klant. Je bent verantwoordelijk voor het behalen van zowel zakelijke- als IT-doelstellingen. 

Hoofdtaken van een business analist zijn: 

  • Inventariseren van de behoeftes (eliciteren). Deze vervolgens vertalen naar bedrijfsdoelstellingen. 
  • Analyseren van de business en vaststellen welke processen geoptimaliseerd dienen te worden om de doelstellingen te behalen. 
  • Zorg dragen voor de proces- en werkbeschrijvingen en zorgen dat deze daadwerkelijk worden nageleefd. 
  • Implementaties van nieuwe systemen begeleiden. 

Uiteindelijk komen er meer onderliggende taken bij kijken, zoals het signaleren van risico’s en het lokaliseren van kansen. 
 

Wat zijn de verschillende soorten business analisten?

BA’s kunnen op drie verschillende niveaus ingedeeld worden. Ze kunnen namelijk ook in aanraking komen met drie verschillende organisatieniveaus: operationeel, tactisch en strategisch. 
1.    Systeem ontwikkeling & verbetering
2.    Proces verbetering 
3.    Business verbetering 
 

Wat heb je nodig als Business Analist?

De kerntaken van een Business Analist is het verbeteren van de bedrijfsprocessen. Hierdoor moet je zowel vanuit een bedrijfskundig perspectief sterk zijn, maar ook op IT gebied weten waar je het over hebt. 

Een BA heeft vaak een HBO of WO opleiding op het gebied van bedrijfskunde óf informatica. Werkervaring zorgt ervoor dat men of meer over business of meer over ICT bijleert. Om jezelf verder te ontwikkelen zijn er certificaten te behalen op het gebied van business analist. 
 

Wat verdient een Business Analist?

Het salaris van een business analist is afhankelijk van het niveau waarin hij/zij werkzaam is. Daarnaast verdient een starter aanzienlijk minder dan een bewezen business analist. 

Het gemiddelde salaris voor een business analist ligt rond de €3.650 per maand, met een minimum van €2.300,- en een maximum van €5.000,-  volgens de nationale beroepengids. 
 

Bekijk onze laatste Vacatures

Er zijn momenteel geen vacatures aanwezig

Al onze vacatures

Meer functieprofielen

Meer informatie?

Inloggen

Inloggen

Jobco Support gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.