wat doet eenSysteembeheerder / Applicatiebeheerder

Als systeembeheerder of applicatiebeheerder is het dagelijks functioneren van de ICT binnen jouw organisatie jouw hoogste prioriteit. Jij doet het onderhoud, zorgt ervoor dat medewerkers gebruik kunnen maken van bepaalde ICT-voorzieningen en een grote spil in het bedrijf. 

Wat doet een Systeembeheerder / Applicatiebeheerder?

Een systeembeheerder of applicatiebeheerder is in de dagelijkse werkzaamheden verantwoordelijk voor het correct functioneren van de systemen en applicaties binnen een organisatie. Als ICT-specialist ben je verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer en ook het onderhoud van de ICT omgeving binnen een organisatie. Wanneer er technische problemen of complicaties zijn dan lost de systeembeheerder of applicatiebeheerder deze op. 

Alle grote bedrijven hebben wel één of meerder systeembeheerders en applicatiebeheerders in dienst. Zij werken vaak met alle medewerkers goed samen, aangezien iedereen binnen een organisatie wel werkt met ICT-voorzieningen. Denk hierbij aan het functioneren van de WIFI, de instellingen van de laptops, maar ook de software die gebruikt wordt voor het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. 

Wat is het verschil?

Een systeembeheerder is ten opzichte van een applicatiebeheerder in de bredere zin verantwoordelijk voor het algeheel operationeel houden van alle ICT-voorzieningen en de ICT-dienstverlening. Een applicatiebeheerder doet in feite hetzelfde maar heeft vaker de verantwoordelijkheid over één specifieke applicatie of informatiesysteem. 

Wat heb je nodig als Systeembeheerder / applicatiebeheerder

De kerntaken van een systeem- of applicatiebeheerder bestaan uit controle, onderhoud en de communicatie rondom deze system en applicaties. 

Er bestaan MBO opleidingen om een dergelijke functie te bekleden, maar in de praktijk wordt er vaak een HBO- of WO denkniveau verwacht en gewenst. Opleidingen die hiervoor geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld (bedrijfskundige) Informatie of Communicatiesystemen. 

Daarnaast moet je beschikken over een goed analytisch vermogen, ben je communicatief sterk en stressbestendig. 
 

Wat verdient een Systeembeheerder / applicatiebeheerder

Het salaris van een systeembeheerder en/of applicatiebeheerder is sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en de ervaring. Een systeembeheerder verdient doorgaans gemiddeld meer dan een applicatiebeheerder. 

Het gemiddelde salaris voor een systeembeheerder ligt rond de €3.400 per maand waarbij het salaris kan oplopen tot €4.500 bij leidinggevende functies op HBO en WO niveau. 

Het gemiddelde salaris voor een applicatiebeheerder ligt rond de €2.900 per maand waarbij het salaris kan oplopen tot €4.220 bij veel ervaring en minstens HBO denkniveau. 
 

Bekijk onze laatste Vacatures

Er zijn momenteel geen vacatures aanwezig

Al onze vacatures

Meer functieprofielen

Meer informatie?

Inloggen

Inloggen

Jobco Support gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.