wat doet een Data Specialist

Een Data Specialist is dé expert op het gebied van data. Je bent veelal verantwoordelijk voor de data integratie en het beheren van databases. Je houdt je bezig met het verzamelen en controleren van deze gegevens om deze om te zetten naar informatie. 

Wat doet een Data Specialist?

Een Data Specialist kent verschillende functietitels en wordt soms ook wel data analist of informatie analist genoemd. Een data specialist is de parapluterm voor mensen die zich hebben gespecialiseerd in het verzamelen en controleren van data om deze vervolgens om te zetten naar informatie. In vele gevallen is de data specialist verantwoordelijk voor het aanleveren van betekenisvolle informatie. 

Het verschil tussen een data-analist en een informatie-analist is het moment dat zij met de data gaan werken. Een data-analist beheert grote stromen aan gegevens en weet deze snel te interpreteren en begrijpen om deze zo overzichtelijk, helder en snel te kunnen presenteren aan anderen. Een informatie-analist vertaalt vervolgens de begrijpelijke data in concrete resultaten voor een bedrijf. 

Hoofdtaken van een Data Specialist / Analist zijn: 

  • Verzamelen en aanbrengen van orde in relevante data
  • Het controleren van de data op correctheid 
  • Initiëren, vormgeven en voorbereiden van onderzoeken 
  • Ontwikkelen van datamodellen 
  • Het opstellen van rapportages, met of zonder aanbevelingen 
  • Uitbrengen van adviezen richting management 

Afhankelijk van het bedrijf en de invulling van de functie vervul je alle al dan niet enkele specialistische taken. 

Bekijk onze laatste vacature voor Data Specialist
 

Wat heb je nodig als Data Specialist?

De kerntaken van een Data Specialist is het verzamelen en in kaart brengen van data. Vervolgens dient deze data omgezet te worden naar bruikbare en betekenisvolle informatie. In vele gevallen dien je ook zelf analyses op de data los te kunnen laten. 

Als Data Analist of Informatie analist dien je ook HBO- of WO denkniveau te hebben. Een opleiding op het gebied van informatica, wiskunde of econometrie is gewenst. Kunnen programmeren is een must have waaronder het werken met BI tools. 

Wat verdient een Data Specialist?

Het salaris van een Data Specialist is voornamelijk afhankelijk van de werkervaring. Een starter verdient aanzienlijk minder dan een bewezen data en informatie analist. 

Volgens de nationale beroepengids ligt het gemiddelde salaris rond de €3.750,- met een startend salaris rond de €2.400,- welke kan groeien tot €5.500,-. 
 

Bekijk onze laatste Vacatures

Heerenveen / Hybride
Zwolle, Harderwijk, Remote
Harderwijk of Zwolle

Meer functieprofielen

Meer informatie?

Inloggen

Inloggen

Jobco Support gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.